Cookies helps us to offer better services. Using our services, you agree to our use of cookies.

Destinations:

guide

cities & villages
northern corfu

sign up now!

action:

for all

sea, mountain, road

Nature activities,
and experiments

sign up now!

glorious past:

history & archaeology

museums, archaeology sites

influences cultures,
heritage

sign up now!
Destinations:

guide

cities & villages
northern corfu

Αχαραβη
Η Αχαράβη είναι το κέντρο της βόρειας Κερκυρας. Είναι κομώπολη στην οποια συγκεντρώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Σήμερα η περιοχή έχει μετατραπεί σε πόλη, με το δημοτικές υπηρεσίες και πολλά τουριστικά καταστήματα. Είναι το κέντρο και η πρωτεύουσα τού πρώην δήμου Θιναλίων. Είναι αξιόλογο τουριστικό κέντρο της βόρειας Κέρκυρας. Το τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού σε απόσταση 37 χλμ. από την πόλη και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Ο οικισμός της Αχαράβης είναι κτισμένος σε μια πεδινή έκταση, που χαρακτηρίζεται από τη πυκνή βλάστηση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκτεταμένη αμμουδιά της, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες της Κέρκυρας. Το μήκος της ξεπερνά τα 8χλμ.(!) ενώ τα ρηχά νερά της είναι ιδανικά για μικρά παιδιά. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη πλαζ, με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και παιχνιδιών. Κατά μήκος της παραλιακής οδού λειτουργούν πολλές ταβέρνες και καφετέριες. Επίσης, στην περιοχή θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας. Είναι μια περιοχή με έντονες πολιτιστικές δραστηριότητες με φορείς και συλλόγους που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Διαβάστε περισσοτερα για την Αχαράβη + βιντεο & φωοτογραφίες

Σιδάρι
Το Σιδάρι Βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Ξεχωρίζει για τη γεωλογική διαμόρφωση του χώρου, καθώς η θάλασσα εισχωρεί στις ακτές και δημιουργεί κολπίσκους και παράξενα σχήματα. Είναι το κέντρο της διασκέδασης στην βορεια Κέρκυρα, αφού εκει βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα γραφικό δρόμο τα μεγαλύτερα bar και claubτου βόρειου τμήματος του Νησιού. ια το βράδυ μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε Ελληνικές ταβέρνες ή σε εστιατόρια με διεθνή κουζίνα ή να ακούσετε μουσική σε διάφορα pub και club. Πολλά μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά και σας επιτρέπουν να κάνετε βραδινά ψώνια... Την ημέρα εκτός απο τις δραστηριότητες που υπάρχουν στην παραλία πραγματοποιούνται εκδρομές πρός τα Διαπόντια νησιά και τους Παξούς πρός την περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας ή πρός την Αλβανία. Μπορείτε ακόμα να κάνετε εκδρομές με το άλογο ή καταδύσεις.Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα του Ιονίου, το «Canal d’ Amour»(=Κανάλι του Ερώτα), ένα φυσικό πέρασμα που σχηματίζουν οι αμμώδεις όγκοι στη θάλασσα.
Διαβάστε περισσοτερα για το Σιδάρι + βίντεο & φωτογραφίες

Κασσιώπη
Η Κασσιώπη είναι ένα απο τα πιο ανεπτυγμένα χωριά του βόρειου τμήματος της Κέρκυρας και σίγουρα το πιο κοσμοπολίτικο. Δημιουργήθηκε στην αρχαιότητα σαν ένα χωριό ψαράδων και σήμερα προσφέρει όλες τις τουριστικές υποδομές και αρκετές παραλίες. Στην ρωμαική εποχή ήταν ένα εύπορο χωριό καθώς βρισκόταν στην ναυτική πορεία και στις μέρες μας αποδεικνύεται ένα χωριό με την δική του γοητεία, κέντρο, γραφικό λιμάνι, 2 όρμους με τις παραλίες χωρισμένες απο ένα ακρωτήρι και τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου. Παρόλο που διαθέτει εστιατόρια, καταλύματα και μπαρ για τους τουρίστες δεν είναι ένα χωριό δημιουργημένο με στόχο τον τουρισμό όπως για παράδειγμα η Ρόδα στα βόρεια και ο Κάβος στα νότια. Η Κασσιώπη που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, έχει στο πίσω μέρος το βουνό Παντοκράτορας και είναι το τελευταίο χωριό που έχει απέναντι τις ακτές της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το λιμάνι ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από τους ψαράδες και υπάρχει ακόμα στην ατμόσφαιρα η απλοϊκότητα που είναι τυπική της Ελληνικής κουλτούρας. Η Κασσιόπη συνδέεται με την πόλη της Κέρκυρας με λεωφορεία που έχουν καθημερινά δρομολόγια.
Διαβάστε περισσοτερα για τη Κασσιώπη + βιντεο & φωτογραφίες

Περουλάδες
Οι Περουλάδες βρίσκονται στο ΒΔ τμήμα του νησιού της Κέρκυρας, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ενετικό χωριό με αρχοντικά με βενετσιάνικα οικόσημα και ψηλές μάντρες με ξύλινα πορτόνια (αυλόπορτες), μεταξύ των οποίων και τα απομεινάρια του σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το επώνυμο Περούλης. Τεκμήρια υποδηλώνουν την κατοίκιση της περιοχής από την υστεροπαλαιολιθική εποχή (πριν 12.000 χρόνια). Οι Περουλάδες γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά το Μεσαίωνα και δεν υπέστησαν μεγάλες καταστροφές καθώς η φρουρά διέθετε πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των πειρατών. Τη μεγαλύτερη καταστροφή την έφεραν το 1403 οι Γενουάτες. Ακόμη και το όνομα Περουλάδες λέγεται ότι κρατά από την εποχή που κατοικούσαν εδώ οι Περουκιανοί, οι Ενετοί άρχοντες με τις περούκες δηλαδή. Το χωριό δεν έχει τουριστική υποδομή, εκτός από την καλή κλασική ψησταριά του Μπίκολη, με δικό τους ψωμί, πιάτα στη σχάρα και κερκυραϊκά μαγειρευτά.
Διαβάστε περισσοτερα για τους Περουλάδες + βιντεο & φωτογραφίες

Ρόδα
Κάτω από τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα στο Βόρειο άκρο του νησιού της Κέρκυρας βρίσκεται το μαγευτικό τουριστικό θέρετρο της Ρόδας. Χτισμένη κατα μήκος της μεγαλύτερης παραλίας του νησιού η Ρόδα είναι ένα κοσμοπολίτικο μέρος στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά η παράδοση και η άνεση της σύγχρονης ζωής. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει με άνεση τη θάλασσα, τον ήλιο και τα θαλάσσια σπορ ενώ παράλληλα μπορεί να γευτεί υπέροχες γεύσεις της Ελληνικής και Μεσογειακής κουζίνας στα πολλά εστιατόρια της περιοχής. Το βράδυ η νυχτερινή ζωή της Ρόδας φημίζεται για τις ώρες ατελείωτης διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ο επισκέπτης μπορεί να επισκευθεί παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας και να συναντήσει την απλόχερη φιλοξενία σε αρμονία με τα τοπικά έθιμα των ντόπιων κατοίκων του νησιού.
Διαβάστε περισσοτερα για την Ρόδα +Βίντεο & φωτογραφίες

Περίθεια
H Άνω Περίθεια ή αλλιώς Παλιά Περίθεια είναι ένα γραφικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα. Η Άνω Περίθεια ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θιναλίων και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα. Είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας και η θέση του υπαγορεύτηκε από το φόβο των πειρατών και των επιδρομών αλλά και της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τις ακτές. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη προέλευση του ονόματός της Παλαιάς Περίθειας και ίσως το σωστότερο να είναι το ότι προήλθε από το «Περι-θέα» επειδή το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν. Δεν στέκει η εκδοχή ότι το όνομα έχει σχέση με τις πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες των οποίων είναι γύρω από το χωριό. Ότι δηλαδή περιβάλλεται από τα θεία (Περί-θεία), αφού το χωριό πρέπει να κτίστηκε τα προχριστιανικά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τότε, και πάντως πριν κτιστούν ακόμη οι εκκλησίες, του δόθηκε και το συγκεκριμένο όνομα. Η Παλιά Περίθεια είναι εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής και μέτρου. Αριθμεί περίπου 130 σπίτια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον με βάση την βενετική αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα από πέτρα όπως ακόμα και τα καλντερίμια του χωριού. Περιμετρικά του χωριού βρίσκονται 8 οκτώ εκκλησίες. Στην είσοδο του χωριού στέκεται το καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο. Η Παλαιά Περίθεια το χειμώνα κατοικείται από 2-3 ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Tην τελευταία Kυριακή του Iουλίου γίνεται λιτανεία με περιφορά εικόνας της Παναγίας, σε ανάμνηση της σωτήριας επέμβασης της σε επιδημία το 1863. Η Παλιά Περίθεια έχει χαρακτηριστεί από το 1980 με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/67316/2590/ - 12 – 1979 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 210/1-3-1980 Β’, «ως τοπίο φυσικού κάλλους και ως αρχιτεκτονικό σύνολο που έχει ανάγκη Κρατικής Προστασίας γιατί αποτελεί αξιόλογο οικισμό με 130 σπίτια Ενετικής Αρχιτεκτονικής και αρκετές αξιόλογες εκκλησίες με τοιχογραφίες, περιβάλλεται δε από τοπίο εξαιρετικού κάλλους», όπως ακριβώς αναγράφεται στην απόφαση. Για πολλούς αιώνες οι ορεσίβιοι κάτοικοι ζούσαν κυρίως από τη κτηνοτροφία. Η καταρχήν περιορισμένη γεωργία στο βουνό, κυρίως σε σιτηρά, όσπρια και αμπέλια, διευρύνθηκε στη συνέχεια με την απόκτηση και την καλλιέργεια κτημάτων στις χαμηλότερες και παραθαλάσσιες περιοχές. Εκεί κατέβαιναν και δούλευαν όλη την ημέρα οι Περιθειώτες και το βράδυ ανέβαιναν πάλι στο «Χωριό» όπως το ονόμαζαν. Όταν δε εξέλειπε ο φόβος των πειρατών και των διάφορων επιδρομέων, η κάθε οικογένεια, εκεί όπου είχε αποκτήσει το δικό της κτήμα, έκτισε μια δεύτερη κατοικία. Έτσι δημιουργήθηκαν οι 12 συνοικισμοί της Κάτω Περίθειας, ο πρώτος των οποίων, ο Άγιος Ηλίας, βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων περίπου από το Κασσιόπη.
Διαβάστε περισσοτερα για την Περίθεια + Βίντεο & φωτογραφίες

Παντοκράτορας
Η εντυπωσιακότερη θέα της Κέρκυρας. Ο Παντοκράτορας είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο στενό της Κέρκυρας. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών. Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες. Για να επισκεφθείτε το βουνό και τα παραδοσιακά χωριά του στα οποία ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και ο μαζικός τουρισμός δεν έχει ακόμα καταφθάσει σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τον πανοραμικό δρόμο. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που απο την πόλη πάει πρός το βόρειο τμήμα πρέπει να φθάσετε στον Ύψο και μετά να στρίψετε αριστερά για Σπαρτύλας με αυτό τον τρόπο ξεκινάτε να ανεβαίνετε στο βουνό και όταν περάσετε το πρώτο χωριό πρέπει να στρίψετε δεξιά για να φθάσετε στο χωριό Στρινύλας. Το Στρινύλας είναι ένα μικρό ορεινό χωριό με 3 ταβέρνες όπου μπορείτε να σταματήσετε για να γευματίσετε.
Διαβάστε περισσοτερα για τον Παντοκράτορα +Βίντεο και φωτογραφίες

Καρουσάδες
Οι Καρουσάδες είναι ένα χωριό που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας. Απέχει περίπου 40 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Είναι ένα κεφαλοχώρι το οποίο ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του. Οι Καρουσάδες έχουν φιλαρμονική ορχήστρα η οποία είναι δημοτική και ιδρύθηκε το 1980. Το χωριό έχει πάρει το όνομα του από πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί της Κέρκυρας από την πόλη Καρούσα του Εύξεινου Πόντου. Στους Καρουσάδες εγκαταστάθηκε το 1453 η οικογένεια Θεοτόκη της οποίας το αρχοντικό διατηρείται μέχρι σήμερα. Γόνος της οικογένειας Θεοτόκη, είναι και ο Ντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 1872 - 1 Ιουλίου 1923) ο δημιουργός του κοινωνικού μυθιστορήματος (Σκλάβοι στα Δεσμά τους, Η Τιμή και το Χρήμα) συνιδρυτής του τότε Σοσιαλιστικού Κόμματος, ποιητής, και λόγιος. Απο την οικογένεια Θεοτόκη κατάγεται και ο Δημήτριος Θεοτόκης, στρατιωτικός, μέραρχος, ο μοναδικός που κατόρθωσε να φέρει την μεραρχία του, μετά την μικρασιατική καταστροφή, σώα και αβλαβή στην πατρίδα, αλλά να σώσει και όσους πρόσφυγες συνάντησε στο δρόμο του, προς την επιστροφή.
Διαβάστε περισσοτερα για τους Καρουσάδες +Βίντεο & φωτογραφίες

Χωριά ΔΕ Κασσωπαίων

Η δημοτική ενότητα Κασσωπαίων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, ακριβώς απέναντι από τις Αλβανικές ακτές από τις οποίες απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια. Τουριστικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο είναι η Κασσιόπη, που από ένα γραφικό ψαροχώρι έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο με πανέμορφες βραχώδεις παραλίες και πλούσια βλάστηση. Στην περιοχή δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Παντοκράτορα, στις ανατολικές πλαγιές του οποίου κρέμονται μικρά γραφικά χωριά με απίστευτη θέα: το Ρου, η Βίγγλα, η Πλαγιά και δεκάδες άλλα. Ο Άγιος Στέφανος Σινιών, η Κουλούρα και το Καλάμι είναι πανέμορφοι παραθαλάσσιοι οικισμοί που συγκεντρώνουν εύπορους κυρίως τουρίστες προσφέροντας μεγάλη ποικιλία πολυτελών μονοκατοικιών προς ενοικίαση. Η παραλία Αυλάκι, η Κερασιά και η παραλία στο Καλάμι, διαθέτουν κάτασπρα βότσαλα, γαλαζοπράσινα νερά και βλάστηση που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα. Στη δημοτική ενότητα Κασσωπαίων ανήκει και μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλους, ο Ερημίτης, μια χερσόνησος εντελώς παρθένα, με απομονωμένες παραλίες, περιπατητικά μονοπάτια και τρεις μικρές λίμνες, σημαντικούς υγρότοπους του νησιού. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και το χωριό Παλίες Σινιές, ένα από τα πρώτα χωριά που χτίστηκαν στην Κέρκυρα το Μεσαίωνα, το οποίο όμως σήμερα είναι ερειπωμένο.

Τα χωριά:

Οι Απολυσοί είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 225 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας. Κάτω από τους Απολυσούς εκτείνεται το τουριστικό Νησάκι, στο οποίο υπάρχουν πλήθος καταλυμάτων, καταστημάτων, εστιατορίων και καφέ πάνω από την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία του. 
Συντεταγμένες GPS: 39.72958,19.89545 39°43’46”N 19°53’43”E

Η Αγνίτσινη είναι ένας μεγάλος οικισμός, στον οποίο έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια πολλές μονοκατοικίες και πολυτελείς βίλλες. Η Αγνίτσινη είναι χτισμένη στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε υψόμετρο 180 μέτρων, πάνω από τον Άγιο Στέφανο Σινιών και την υπέροχη παραλία της Κερασιάς, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον οργιώδους βλάστησης. Η Αγνίτσινη απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το Κασσιόπη, που αποτελεί το τουριστικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Συντεταγμένες GPS: 39.76032,19.93383 39°45’37”N 19°56’1”E

Ο Άγιος Στέφανος Σινιών είναι ένα παραδοσιακό ψαράδικο χωριό σε μια εκπληκτική καταπράσινη τοποθεσία μεταξύ της παραλίας της Κερασιάς και της φημισμένης Κασσιόπης από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. Ο Άγιος Στέφανος Σινιών έχει χαρακτηριστεί ως θέρετρο πολυτελείας καθώς στις πλαγιές του είναι χτισμένες πολλές ιδιωτικές βίλες ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Ο Άγιος Στέφανος Σινιών προσφέρει ήρεμες διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Στην αριστερή πλευρά του κόλπου θα βρείτε μια μικρή παραλία με βότσαλο, εξοπλισμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πάνω στην παραλία θα βρείτε μερικές ταβέρνες με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, δύο μπαράκια, μίνι μάρκετ και τουριστικά καταστήματα. Για την διαμονή σας στον Άγιο Στέφανο Σινιών, θα χρειαστεί αν δεν έχετε αυτοκίνητο να νοικιάσετε ένα, καθώς ο οικισμός και το λιμανάκι είναι μακριά από τον κεντρικό δρόμο απ’ όπου περνούν τα λεωφορεία προς την Κασσιόπη ή την πόλη της Κέρκυρας. Βόρεια του Αγίου Στεφάνου Σινιών βρίσκονται δύο σημαντικά οικοσυστήματα η λίμνη Άκολη και η Βρωμόλιμνη, οι οποίες συνδέονται με ένα δίκτυο μονοπατιών που οδηγούν σε μερικές από τις πιο όμορφες και απομονωμένες παραλίες του νησιού στην περιοχή του Ερημίτη, ενώ στο τέλος του σηματοδοτημένου μονοπατιού θα οδηγηθείτε στην μεγάλη παραλία στο Αυλάκι.
Συντεταγμένες GPS: 39.76669,19.94764 39°46’0”N 19°56’51”E

Βλαχάτικα. Πάνω από τον καταπράσινο κόλπο στο Καλάμι και με υπέροχη θέα στις ηπειρωτικές ακτές της Αλβανίας, βρίσκεται ο οικισμός Βλαχάτικα. Ο οικισμός αυτός είναι χτισμένος κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη, ενώ στις πλαγίες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, έχουν χτιστεί πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται σε τουρίστες που επιθυμούν ήρεμες διακοπές σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Στα Βλαχάτικα θα βρείτε επίσης μερικές ταβέρνες, περισσότερες όμως επιλογές υπάρχουν στο παραθαλάσσιο Καλάμι, με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά.
Συντεταγμένες GPS: 39.74445,19.93075 39°44’40”N 19°55’50”E

Το Βιγγλατούρι είναι ένας ημιορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 220 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας. Στο Βιγγλατούρι υπάρχουν κυρίως σύγχρονες μονοκατοικίες που χρησιμοποιούνται ως εξοχικά ή νοικιάζονται κατά τους θερινούς μήνες σε τουρίστες που επιθυμούν απομόνωση στις διακοπές τους. Κάτω από το Βιγγλατούρι και μέχρι τη θάλασσα εκτείνεται το τουριστικό θέρετρο Νησάκι, στο οποίο θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων και καταστημάτων, όπως και μια πανέμορφη παραλία με πολύ πράσινο, λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Συντεταγμένες GPS: 39.72979,19.88888 39°43’47”N 19°53’19”E

Η Βίγγλα είναι ένας μικρός οικισμός σε υψόμετρο 250 μέτρων ακριβώς πάνω από το θαλάσσιο στενό που χωρίζει την Κέρκυρα με την Αλβανία. Η ονομασία του, άλλωστε, προέρχεται από την «Βίγλα», την περιοχή από την οποία μπορούσε κάποιος να εποπτεύει την κίνηση των πλοίων στη θάλασσα. Η Βίγγλα είναι χτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και με θέα στην παραλία στο Καλάμι και το γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας. Στη Βίγγλα θα βρείτε κυρίως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και βίλες με θέα τη θάλασσα. Είναι ιδανικός προορισμός για ήσυχες διακοπές και προσφέρεται για πεζοπορία και μικρές εκδρομές σε γραφικά χωριά της ενδοχώρας. Η θάλασσα απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα, με κοντινότερη την παραλία στο Καλάμι. Η Κουλούρα, επίσης, είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο, στην οποία θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες και μίνι μάρκετ και η οποία απέχει από τη Βίγγλα περίπου 8 χιλιόμετρα. Εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής είναι το χωριό Κασσιόπη που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων.
Συντεταγμένες GPS: 39.7495,19.9288 39°44’58”N 19°55’43”E

Το Γιμάρι είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που θα το συναντήσετε πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη στα βορειοανατολικά του νησιού. Το Γιμάρι είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, προσφέροντας ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές σε όποιον το επιλέξει. Στο Γιμάρι υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες και πολύ κοντά θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού, όπως το Καλάμι στα βόρεια και το Αγνί στα νότια. Το Γιμάρι απέχει περίπου 27 χιλιόμετρα από την πόλη.
Συντεταγμένες GPS: 39.74026,19.9268 39°44’24”N 19°55’36”E

Η Ημερολιά είναι ένας παραθαλάσσιος μικρός οικισμός, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το μεγάλο τουριστικό θέρετρο Κασσιόπη, στα βορειοανατολικά του νησιού. Στην Ημερολιά, πάνω από την ομώνυμη παραλία, υπάρχει πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια, που έχουν άμεση πρόσβαση στην παραλία. Εστιατόρια, μπαρ και κάθε είδους καταστήματα, θα βρείτε στο Κασσιόπη.
Συντεταγμένες GPS: 39.78783,19.91015 39°47’16”N 19°54’36”E

Το Καλάμι είναι ένα μικρό, γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο γύρω από έναν κόλπο και πάνω από την ομώνυμη μαγευτική παραλία. Η περιοχή έχει πολύ λίγα σπίτια, διαθέτει όμως πολλά τουριστικά καταλύματα, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και διαμερίσματα. Το Καλάμι είναι περισσότερο γνωστό από το σπίτι του άγγλου συγγραφέα Λώρενς Ντάρελ που έζησε εδώ τη δεκαετία του 30. Το σπίτι βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενώνα. Είναι το λεγόμενο άσπρο σπίτι. Η τοποθεσία που βρίσκεται το Καλάμι είναι πραγματικά ειδυλλιακή. Η βλάστηση είναι πλούσια και φτάνει μέχρι την θάλασσα. Το Καλάμι ενδείκνυται για όσους προτιμούν ήσυχες, χαλαρωτικές διακοπές μέσα στη φύση, μακριά από την πολυκοσμία και την έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Στο χωριό θα βρείτε μίνι μάρκετ και μαγαζιά με σουβενίρ και άλλα τουριστικά είδη. Πάνω στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας με θέα τη θάλασσα. Από το Καλάμι μπορείτε επίσης να νοικιάσετε βάρκα για να εξερευνήσετε τις κοντινές πανέμορφες παραλίες Αγνί και Κουλούρα. 
Συντεταγμένες GPS: 39.74447,19.93377 39°44’40”N 19°56’1”E

Ο Κατάβολος είναι ένας μικρός, ήσυχος, παραθαλάσσιος οικισμός στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, μετά το τουριστικό θέρετρο Νησάκι και κοντά στην όμορφη παραλία της Κρουζερής. Τα σπίτια και οι ταβέρνες του χωριού βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, μπροστά από μια μικρή και στενή παραλία με βοτσαλάκι. Ο Κατάβολος περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, πάνω στους οποίους έχουν χτιστεί μερικά σπίτια με υπέροχη θέα στη θάλασσα.
Συντεταγμένες GPS: 39.72876,19.91384 39°43’43”N 19°54’49”E

Το Κέντρωμα είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, χτισμένο μέσα στο πράσινο και με υπέροχη θέα, στη θάλασσα, την παραλία στο Καλάμι και τις βουνοκορφές της Αλβανίας. Το Κέντρωμα, στο οποίο κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Κέρκυρας στο Κασσιόπη. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, για όσους προτιμούν το βότσαλο, όπως η παραλία στο Καλάμι, η Κρουζερή και η παραλία στο Νησάκι, που είναι πλήρως οργανωμένες.
Συντεταγμένες GPS: 39.73515,19.92405 39°44’6”N 19°55’26”E

Ο Κοκκοκύλας είναι ένας ορεινός μικρός οικισμός πάνω από τον Άγιο Στέφανο Σινιών. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν αρκετές πολυτελείς βίλλες που νοικιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε όσους επιθυμούν ησυχία και απομόνωση στις διακοπές τους. Η θέα άλλωστε από τον Κοκκοκύλα είναι μαγευτική προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, μέχρι τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές της Αλβανίας. Κοντά στον Κοκκοκύλα υπάρχουν διάσπαρτα μικρά χωριουδάκια, η Κόκκινη, το Τριτσί, η Αγνίτσινη και ο Κρέμιθας.
Συντεταγμένες GPS: 39.75939,19.92544 39°45’33”N 19°55’31”E

H Κόκκινη στο βόρειο συγκρότημα του νησιού είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με λιγοστούς κατοίκους στην περιοχή των Σινιών. Οι Σινιές που αποτελούσαν παλιά κοινότητα αποτελούνταν από 17 μικρούς συνοικισμούς, μεταξύ των οποίων και η Κόκκινη και εκτείνονταν από την περιοχή της Κουλούρας έως τα πρόθυρα της Κασσιoπης . Η ρίζα του ονόματος προέρχεται από την λατινική λέξη SINIUM που σημαίνει «σινιάλο» ή «σήμα», και ονομάστηκε έτσι, πιθανότατα λόγω της θέσης τους πάνω από τη θάλασσα και από το σινιάλο που έκαναν στους κατοίκους των χωριών αυτών, όταν πλησίαζε εχθρικό καράβι. To χωριό Παλίες Σινιές, εγκαταλελειμμένο σήμερα, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Η Κόκκινη απέχει περίπου 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Στο κέντρο του οικισμού θα βρείτε μια μικρή πλατεία, όπου μαζεύονται οι ντόπιοι και μια υπέροχη εκκλησία. Η Κόκκινη βρίσκεται στην ενδοχώρα, κοντά όμως στις πανέμορφες παραλίες Καλάμι και Κερασιά με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ψιλό βότσαλο.
Συντεταγμένες GPS: 39.75553,19.92624 39°45’19”N 19°55’34”E

Η Κουλούρα είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Όσοι κατευθύνονται από την πόλη προς το Κασσιόπη, στο βόρειο τμήμα του νησιού, σίγουρα δεν θα αντισταθούν να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο πλάτωμα του δρόμου για να απολαύσουν από ψηλά τη θέα στον καταπράσινο κόλπο, όπου τα κυπαρίσσια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και αγγίζουν σχεδόν τα ψαροκάικα που είναι αραγμένα στο λιμανάκι του οικισμού. Σε απόσταση αναπνοής από το σημείο αυτό βρίσκονται οι ακτές και οι βουνοκορφές της γειτονικής Αλβανίας. Στην Κουλούρα δεν υπάρχουν σπίτια κοντά στην ακτή. Το μόνο που υπάρχει εκεί είναι μια ψαροταβέρνα και μια μικρή παραλία, εντελώς ανοργάνωτη, στα αριστερά του κόλπου. Στους καταπράσινους λόφους πάνω από την Κουλούρα, υπάρχουν αρκετές πολυτελείς κατοικίες που προσφέρονται για ενοικίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς πολλοί, εύποροι κυρίως τουρίστες, επιλέγουν αυτού του είδους τις διακοπές, που προσφέρουν απομόνωση και ηρεμία. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η εκπληκτική παραλία στο Καλάμι, με τα λευκά βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά.
Συντεταγμένες GPS:39.74425,19.94104 39°44’39”N 19°56’27”E

Ο Κρέμιθας είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, πολύ μικρός σε μέγεθος και με λίγους κατοίκους, ο οποίος είναι σκαρφαλωμένος στις καταπράσινες πλαγιές του Παντοκράτορα, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Παλιά πέτρινα σπίτια το ένα κολλητά στο άλλο και γραφικά σοκάκια συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το ήσυχο και απομονωμένο μέρος του νησιού. Ο Κρέμιθας συνορεύει με τα χωριά Αγνιτσίνη και Καρυώτικο και απέχει περίπου 6,5 χιλιόμετρα από το τουριστικό Κασσιόπη.
Συντεταγμένες GPS: 339.7651,19.92637 39°45’54”N 19°55’34”E

Τα Κελλία είναι ένας μικρός συνοικισμός πάνω από το κοσμοπολίτικο Κασσιόπη, σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας. Στα Κελλία υπάρχουν μόνο ελάχιστες κατοικίες, κυρίως βίλλες, χτισμένες σε μια τοποθεσία με υπέροχη θέα στο Κασσιόπη και τα βουνά της Αλβανίας στο βάθος.
Συντεταγμένες GPS: 39.78143,19.91468 39°46’53”N 19°54’52”E

H Καβαλλέραινα. Τα λιγοστά σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα σε μια κατάφυτη πλαγιά που καταλήγει στη θάλασσα, πάνω από την πανέμορφη παραλία Αγνί. Η Καβαλλέραινα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη, από το οποίο απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα. 
Συντεταγμένες GPS: 39.73841,19.92502 39°44’18”N 19°55’30”E

Tο Καρυώτικο είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος σε μια καταπράσινη πλαγιά πάνω από το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Στεφάνου Σινιών. Το Καρυώτικο αποτελείται κυρίως από μονοκατοικίες και πολυτελείς βίλλες, τις οποίες νοικιάζουν, εύποροι τουρίστες που επιθυμούν την απομόνωση και την ησυχία για τις διακοπές τους. Οι κοντινότερες παραλίες στο Καρυώτικο είναι η Κερασιά στα νότια και το Αυλάκι στα βόρεια, παραλίες με λευκό μεγάλο βότσαλο και περιτριγυρισμένες από πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Συντεταγμένες GPS: 39.76681,19.93718 39°46’0”N 19°56’13”E

Ο Μέγγουλας είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο Μέγγουλας είναι χτισμένος μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με μαγευτική θέα. Το κοντινότερο χωριό σε απόσταση 1,5 χλμ. είναι η Πόρτα, ενώ σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βρίσκονται οι γνωστές πανέμορφες παραλίες Καλάμι, Κερασιά, Αυλάκι και το τουριστικό γραφικό θέρετρο της Κασσιόπης. Στον Μέγγουλα υπάρχουν μερικά παλιά πέτρινα σπίτια που έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενες κατοικίες για τουρίστες που αγαπούν τη φύση και την απομόνωση.
Συντεταγμένες GPS: 39.75448,19.90313 39°45’16”N 19°54’11”E

Το Νησάκι είναι ένα ήσυχο, παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού, όπου το πράσινο της ελιάς φτάνει μέχρι τα νερά της θάλασσας, δίνοντάς τους ένα γαλαζοπράσινο χρώμα. Το Νησάκι είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές οικογενειακές διακοπές σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που διαθέτει, τα οποία είναι χτισμένα στην πλαγιά με θέα τη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί το οποίο ενώθηκε με τα χρόνια με τη στεριά, εξ ου και η ονομασία του. Εκτός από την κεντρική παραλία στο Νησάκι, μπορείτε να κολυμπήσετε σε κάποιους γραφικούς κόλπους, όπως το Καμινάκι, το Αγνί, και η Κρουζερή, όλοι με άσπρο βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Η κεντρική εκκλησία του χωριού, οι Άγιοι Πάντες βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, δίπλα στο παλιό καφενείο. Γιορτάζουν στις 14 Ιουνίου με πανηγύρι στο προαύλιο της εκκλησίας, άφθονο φαγητό και παραδοσιακή κερκυραϊκή μουσική. Το Νησάκι απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας με την οποία υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Συντεταγμένες GPS: 39.72709,19.89788 39°43’37”N 19°53’52”E

Η Πόρτα είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 353 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Από την Πόρτα μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα στη θάλασσα, αλλά και στον ορεινό όγκο που υψώνεται πίσω της. Η Πόρτα δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά και θα φτάσετε εδώ αν στρίψετε στον επαρχιακό δρόμο που ανεβαίνει στο βουνό από το χωριό Κέντρωμ
Συντεταγμένες GPS 39.74873,19.91791 39°44’55”N 19°55’4”E

Η Πλαγιά, όπως λέει και το όνομά της, είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος πάνω σε πλαγιά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, πάνω από το χωριό της Κουλούρας και απέναντι από τις Αλβανικές ακτές. Στην Πλαγιά υπάρχουν κυρίως εξοχικές κατοικίες, ενώ τα τελευταία χρόνια γύρω από τον οικισμό έχουν χτιστεί πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα τα οποία ενοικιάζονται σε τουρίστες που επιθυμούν ήσυχες διακοπές, κοντά στη θάλασσα και μέσα στη φύση. Η Πλαγία βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, το Καλάμι στα νότια και την Κερασιά στα βόρεια, παραλίες με άσπρο βότσαλο, πυκνή βλάστηση και κρυστάλλινα νερά.
Συντεταγμένες GPS 39.74793,19.93284 39°44’52”N 19°55’58”E

Τα Σαρακηνάτικα είναι ένα χωριό σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού, μεταξύ της παραλίας στο Καλάμι και της Κερασιάς, σε υψόμετρο περίπου 160 μέτρων. Η θέα από τα Σαρακηνάτικα είναι πανέμορφη προς τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Το κοντινότερο μεγάλο χωριό στα Σαρακηνάτικα, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων, είναι το Κασσιόπη που αποτελεί μεγάλο και πολύ γραφικό τουριστικό προορισμό.
Συντεταγμένες GPS 39.75042,19.93457 39°45’1”N 19°56’4”E

Η Ράχη είναι ένας μικρός οικισμός πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το Κασσιόπη, χτισμένη σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νησιού: μέσα στο πράσινο, πάνω από υπέροχες παραλίες, με θέα στη θάλασσα και τις απέναντι βουνοκορφές της Αλβανίας. Η Ράχη, που δεν παρουσιάζει κάποια τουριστική ανάπτυξη, συνορεύει με τα χωριά Γιμάρι, στα νότια και Βλαχάτικα, στα βόρεια και απέχει από το Κασσιόπη που αποτελεί το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής περίπου 7 χιλιόμετρα.
Συντεταγμένες GPS: 39.74245,19.92835 39°44’32”N 19°55’42”E

Το Ρου μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας σχεδόν εγκαταλελειμμένος οικισμός πάνω στο βουνό Παντοκράτορας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Σήμερα ο μικρός αυτός οικισμός αποτελεί συνοικία Άγγλων, οι οποίοι αγόρασαν παλιά πέτρινα σπίτια, ηλικίας άνω των 200 ετών, τα ανακαίνισαν και τα χρησιμοποιούν είτε ως εξοχικά, είτε τα νοικιάζουν κατά τους θερινούς μήνες σε τουρίστες. Το Ρου που περιβάλλεται από πυκνούς ελαιώνες έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα και τα βουνά της Αλβανίας και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για απόλυτη ηρεμία. Από το Ρου μπορείτε να βρεθείτε μέσα σε 15 λεπτά στην πολύ όμορφη παραλία Αγνί, στο γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Στεφάνου Σινιών και στο τουριστικό θέρετρο Κασσιόπη. Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στο βουνό και να ανακαλύψετε τις Παλιές Σινιές, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του 17ου αιώνα στη μέση του πουθενά, με εκκλησίες στολισμένες ακόμα και σήμερα με σπουδαίες τοιχογραφίες. Το Ρου απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.7447,19.91057 39°44’40”N 19°54’38”E

Η Σάντα είναι ένας μικρός, ορεινός οικισμός χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το κοντινότερο χωριό είναι ο Μέγγουλας σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου. Η περιοχή αυτή δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, μια βόλτα εκεί όμως με το αυτοκίνητο θα σας μείνει αξέχαστη, τόσο για τη θέα που προσφέρει αυτή η διαδρομή, όσο και για τις αυθεντικές εικόνες της υπαίθρου που θα αντικρύσετε εξερευνώντας τα μικρά αυτά χωριά.
Συντεταγμένες GPS: 39.75704,19.91114 39°45’25”N 19°54’40”E

Το Τριτσί είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 340 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας του Παντοκράτορα. Τα λιγοστά σπίτια στο Τριτσί είναι «πνιγμένα» μέσα στο πράσινο και η θέα από το σημείο αυτό του νησιού προς τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές της Αλβανίας είναι μαγευτική. Το Τριτσί συνορεύει την Κόκκινη, τη Βίγγλα και τον Κοκκοκύλα, επίσης μικρά και γραφικά χωριά που είναι διασκορπισμένα στον καταπράσινο ορεινό όγκο.
Συντεταγμένες GPS 39.75416,19.92045 39°45’14”N 19°55’13”E

 

Χωριά ΔΕ Θιναλίου

Η δημοτική ενότητα Θιναλίου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση τόσο στα παράλια, όσο και στην ενδοχώρα. Με κέντρο την Αχαράβη στην οποία θα βρείτε άρτιες τουριστικές υποδομές και μια πανέμορφη παραλία, μπορείτε να εξερευνήσετε το τμήμα αυτό του νησιού, που είναι προικισμένο, με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, γραφικά χωριά και πανέμορφες παραλίες.
Στην περιοχή του Θιναλίου δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας πάνω στον οποίο είναι σκαρφαλωμένα δεκάδες γραφικά χωριά: η  Επίσκεψη, το Λαύκι, οι Νυμφές, η Πετάλεια, ο Στρινύλας και φυσικά η Παλιά Περίθεια, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, χωριό του 13ου αιώνα.  Στην κορυφή, δεσπόζει η Μονή του Παντοκράτορα, με θέα σε όλο το νησί. Στο βουνό θα συναντήσετε το Σπήλαιο Λουτσών  και την Ανθρωπόγραβα, τους καταρράκτες στις Νυμφές και στους Κυπριανάδες, αλλά και απέραντους ελαιώνες  και τεράστιες εκτάσεις καλλιέργειας κουμ κουάτ.
Στα ανατολικά όρια της Δημοτικής ενότητας Θιναλίου βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους υγρότοπους στο νησί, η  Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ζώων και αποδημητικών πουλιών.
Τα καταγάλανα νερά του Ιονίου και οι πεντακάθαρες χρυσαφένιες παραλίες στο Θινάλι,  η παραλία Ρόδας, ο Αλμυρός και το Καλαμάκι βραβεύονται κάθε χρόνο με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταδύσεις, το υποβρύχιο ψάρεμα, η ιππασία μέσα σε πευκοδάση και ελαιώνες και πλήθος άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, αποτελούν πηγές απόλαυσης για τον επισκέπτη της περιοχής

Τα Αναπαυτήρια είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων κοντά στο χωριό Λούτσες στο βουνό του Παντοκράτορα. Τα Αναπαυτήρια βρίσκονται σε μια θέση με υπέροχη θέα στις βραχώδεις ακτές της Κασσιόπης, αλλά και στις κοντινές ακτές και τα βουνά της Αλβανίας.
Συντεταγμένες GPS: 39.78544,19.88665    39°47’7”N 19°53’11”E

Ο Απραός είναι ένας μικρός και ήσυχος οικισμός ανάμεσα στην Κασσιόπη και την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, χτισμένος πάνω στη θάλασσα.  Η βραβευμένη με Γαλάζια σημαία παραλία του Καλαμακίου που βρίσκεται μπροστά από τον Απραό, προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες που αποζητούν ήσυχες οικογενειακές διακοπές.Ο Απραός έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων, και εκεί θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο ακόμα και βίλες χτισμένα πολύ κοντά στην παραλία ή αμφιθεατρικά στην καταπράσινη πλαγιά με θέα στη θάλασσα. Πάνω στην παραλία θα βρείτε μερικές ταβέρνες και καφετέριες. Μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ.Ο Απραός ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς τα νερά της παραλίας είναι εξαιρετικά ρηχά για πολλά μέτρα αφού μπείτε στη θάλασσα. Για ψώνια ή εντονότερους ρυθμούς διασκέδασης, μπορείτε να επισκεφτείτε τα γειτονικά θέρετρα στην Αχαράβη στα δυτικά ή στην Κασσιόπη στα ανατολικά. Ο Απραός απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.79695,19.8851    39°47’49”N 19°53’6”E

Το Βουνί είναι μικρός ημιορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων στο βουνό Παντοκράτορας. Στο Βουνί που δεν παρουσιάζει καμιά τουριστική ανάπτυξη κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι. Θα το βρείτε στην περιήγησή σας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την τουριστική Αχαράβη. Πολύ κοντά στο Βουνί, προς τα βόρεια βρίσκεται η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και η όμορφη παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Συντεταγμένες GPS: 39.79288,19.86084    39°47’34”N 19°51’39”E

Η Βραχλερή είναι ένα μικρό χωριό ανάμεσα από τα επίσης μικρά χωριά Στρογγυλή Θιναλίου και Άγιος Παντελεήμονας κοντά στην Αχαράβη. Η Βραχλερή είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας σε υψόμετρο 200 μέτρων και σήμερα κατοικούν εκεί περίπου 30 άνθρωποι.
Συντεταγμένες GPS: 39.78251,19.83652    39°46’57”N 19°50’11”E

H Δροσερή με τους λιγοστούς κατοίκους σε υψόμετρο 570 μέτρων. Η διαδρομή προς τη Δροσερή, όπως και σε όλα τα ορεινά χωριά της περιοχής, προσφέρει πανέμορφη θέα στις ακτές του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού και της γειτονικής Αλβανίας, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον χαλάρωσης και ηρεμίας. Η Δροσερή απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την τουριστική Αχαράβη και τις χρυσαφένιες ακτές της.
Συντεταγμένες GPS: 39.75568,19.82784    39°45’20”N 19°49’40”E

Η Επίσκεψη είναι ένα μεγάλο ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Στην Επίσκεψη θα περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σκαλιά και θα δείτε επιβλητικά αρχοντικά σπίτια της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Ολόκληρο το χωριό περιβάλλεται από πυκνά δάση ελιάς και προσφέρει πανέμορφη θέα προς την Αλβανία, τη Ρόδα, ακόμα και στα Διαπόντια νησιά.Η ονομασία Επίσκεψη προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και σε οφείλεται στο σύστημα διοικητικής διαίρεσης εκείνης της εποχής. Η Κέρκυρα ήταν μια «Επαρχία», η «Επαρχία» χωριζόταν σε κλίματα και αυτά σε «Επισκέψεις».Στην Επίσκεψη αναβιώνει ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο την Κυριακή της Τυροφάγου, ο «Χορός των Παπάδων». Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου ο αρχαιότερος παπάς σέρνει έναν αργό χορό χωρίς μουσικά όργανα, ακολουθούμενος από άλλους ιερείς και λαϊκούς. Τραγουδά πρώτος τον κάθε στίχο του άσματος, τον οποίο επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Το έθιμο αυτό αναβιώνει επίσης την ίδια μέρα  στα χωριά Νυμφές και Κληματιά.
Συντεταγμένες GPS: 39.75924,19.81707    39°45’33”N 19°49’1”E

H Επισκοπή στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στους δυτικούς πρόποδες του όρους Παντοκράτορας. Η Επισκοπή συνορεύει με τα χωριά Άγιοι Δούλοι στα δυτικά, Νυμφές στα βορειοανατολικά, Κυπριανάδες στα νότια και Κληματιά στα νοτιοανατολικά. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά και είναι ιδανικό για εξορμήσεις και περιπάτους στην πανέμορφη φύση.
Συντεταγμένες GPS: 39.74939,19.76758    39°44’57”N 19°46’3”E

H Ερίβα xτισμένη σε υψόμετρο 470 μέτρων στο βουνό Παντοκράτορας, ειναι ενα μικρό χωριουδάκι που κατοικείται από ελάχιστους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μακριά από τις πολυσύχναστες, τουριστικές περιοχές του νησιού. Η Ερίβα είναι χτισμένη σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, γεμάτο μικρά ήσυχα χωριουδάκια, όπως η Πετάλεια, και ο Στρινύλας, τα οποία θα συναντήσετε στο δρόμο για την κορυφή του βουνού. Η Ερίβα απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την Αχαράβη που είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής.
Συντεταγμένες GPS: 39.75821,19.8346    39°45’29”N 19°50’4”E

Ο Άγιος Ηλίας είναι ένα μικρό χωριό χωρίς κάποια τουριστική ανάπτυξη, πάνω από την παραλία Καλαμάκι στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού,.  Βρίσκεται στους πρόποδες του Παντοκράτορα πάνω στον δρόμο που οδηγεί σε πολλά και όμορφα γραφικά χωριά του βουνού, όπως οι Λούτσες και η Παλιά Περίθεια, με το τελευταίο να αποτελεί ολόκληρο ένα αρχιτεκτονικό μνημείο ενετικής προέλευσης. Ο Άγιος Ηλίας απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κασσιόπη.
Συντεταγμένες GPS: 39.79727,19.87446    39°47’50”N 19°52’28”E

Η Κληματιά είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση και με πολλά τρεχούμενα νερά. Στην Κληματιά και στα στενά σοκάκια της θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια, κάποια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει ακόμα και κολώνες δωρικού τύπου.
Πάνω από το χωριό Κληματιά, σε υψόμετρο 450 μέτρων βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού, η Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς. Το καθολικό της κτίστηκε τον 15ο αιώνα και οι τοιχογραφίες που το κοσμούν και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Εκεί θα φτάσετε μέσω ενός χωματόδρομου που ξεκινά από την Κληματιά και οδηγεί στην κορυφή του βουνού. Η θέα από αυτό το σημείο είναι πανοραμική. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα Διαπόντια νησιά αλλά και τις ακτές τις Αλβανίας.
Πολύ κοντά στον οικισμό της Κληματιάς και στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι, βρίσκεται το σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια στο νησί, έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πολύ εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Η Κληματιά διαθέτει επίσης ένα παρθένο δάσος από πουρνάρια που την καθιστά, σε συνδυασμό με το σπήλαιο, ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες.
Συντεταγμένες GPS: 39.74067,19.7842    39°44’26”N 19°47’3”E

Ο Κρινιάς είναι ένα όμορφο μικρό χωριό, κοντά στον Άγιο Μαρτίνο στους πρόποδες του Παντοκράτορα. Απέχει από την Αχαράβη  περίπου 6,5 χιλιόμετρα και θα το ανακαλύψετε αν σας αρέσουν οι εκδρομές στη φύση και οι περιηγήσεις σε πιο ήσυχα, μακριά από την τουριστική πολυκοσμία, μέρη.
Συντεταγμένες GPS: 39.78777,19.85576    39°47’15”N 19°51’20”E

Οι Κυπριανάδες είναι μικρό χωριό με λίγους κατοίκους, χτισμένο όμως σε ένα καταπράσινο περιβάλλον καθώς από το χωριό περνά παραπόταμος του Τυφλού ποταμού, που δημιουργεί ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Στα νερά του θα δείτε χέλια και χελωνάκια, αλλά και ποταμίσιες μαρίδες και κυπρίνους. Το αξιοθέατο του χωριού είναι ο καταρράκτης στους Κυπριανάδες  ύψους περίπου οκτώ μέτρων. Η πρόσβαση προς τον καταρράκτη είναι σχετικά εύκολη και γίνεται μέσο ενός μικρού και στενού μονοπατιού που ξεκινάει από την βρύση των Κυπριανάδων. Στον χώρο που βρίσκεται η βρύση και το αντλιοστάσιο των Κυπριανάδων έχει διαμορφωθεί ένας πανέμορφος χώρος για τους επισκέπτες, κάτω από σκιερά πλατάνια και δίπλα στα τρεχούμενα νερά.Οι Κυπριανάδες λόγω της ομορφιάς της φύσης προσελκύουν πολλούς φυσιολάτρες και περιπατητές, που συνδυάζουν το χωριό αυτό με την γειτονική Κληματιά και επίσκεψη στο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα, που είναι ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα της Ελλάδας. Οι Κυπριανάδες απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.74088,19.76591    39°44’27”N 19°45’57”E

Το Λαύκι είναι ένας γραφικός οικισμός στο βουνό Παντοκράτορας, χτισμένος σε υψόμετρο 420 μέτρων. Είναι ένα παλαιότατο χωριό το οποίο απαντάται ήδη ως οικισμός το 1347, όταν οι κάτοικοί του μαζί με αυτούς της Παλιάς Περίθειας μετείχαν στην ανέγερση της Μονής Παντοκράτορα στην κορυφή του βουνού. Παλιά πέτρινα σπίτια μέσα στο πράσινο, γραφικά καφενεία και μικρά ταβερνάκια συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το χωριό με τη μοναδική θέα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και τα βουνά της Αλβανίας. Το Λαύκι που μέχρι το 1940 ονομαζόταν Λαύκα ή Λαύκη απέχει περίπου 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.77434,19.84627    39°46’27”N 19°50’46”E

Οι Λούτσες είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα, μέσα στο πράσινο και με όμορφη θέα στο βουνό και στις ακτές της Αλβανίας. Οι Λούτσες είναι ένας προορισμός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στις πανέμορφες παραλίες του Καλαμακίου και του Άγιου Σπυρίδωνα. Στο χωριό θα βρείτε σούπερ μάρκετ, μια ταβέρνα και ένα καφενείο. Για την διαμονή σας υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.Στις Λούτσες βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα επισκέψιμα σπήλαια του νησιού, η λεγόμενη Γράβα, που βρίσκεται στο βάθος μιας κοιλότητας με επιβλητικά κάθετα τοιχώματα. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι σχετικά εύκολη και το θέαμα μόλις βρεθείτε μέσα στη σπηλιά θα σας εντυπωσιάσει.Πολύ κοντά στις Λούτσες βρίσκεται και ο διατηρητέος οικισμός της Παλιάς Περίθειας, όπου που μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια και να απολαύσετε ωραίο φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες του. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, που είναι από τους σημαντικότερους βιότοπους  του νησιού. Αν αποζητάτε πιο έντονους ρυθμούς και πολυκοσμία στις διακοπές σας, κοντά στις Λούτσες βρίσκονται και τα τουριστικά θέρετρα Αχαράβη και Κασσιόπη, όπου υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα και τουριστικά καταλύματα.
Συντεταγμένες GPS: 39.7857,19.8791    39°47’8”N 19°52’44”E

Tα Μαγάρικα είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του Παντοκράτορα με θέα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού και την Αλβανία. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Ηλίας και Λούτσες και είναι πολύ κοντά στην παραλία Καλαμάκι με τα εξαιρετικά ρηχά και ζεστά νερά της. Τα Μαγάρικα απέχουν περίπου 6 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κασσιόπη.
Συντεταγμένες GPS: 39.79074,19.87758    39°47’26”N 19°52’39”E

Ο Άγιος Μαρτίνος, βρίσκεται πολύ κοντά στην τουριστική Αχαράβη, με την απέραντη παραλία της. Ο Άγιος Μαρτίνος είναι από τα πρώτα χωριά που συναντά κανείς αν από το τουριστικό θέρετρο θελήσει να εξερευνήσει την ενδοχώρα και να επισκεφτεί όμορφα γραφικά χωριά στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, όπως είναι οι Λούτσες και η Περίθεια.
Συντεταγμένες GPS: 39.78869,19.84739    39°47’19”N 19°50’50”E

Οι Νυμφές είναι κεφαλοχώρι της περιοχής με πολύ μεγάλη ιστορία χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων μέσα σε οργιώδη βλάστηση και με πολλά τρεχούμενα νερά. Από τα εδάφη του αναβλύζουν πηγές και ένα από τα αξιοθέατα στις Νυμφές είναι οι καταρράκτες  λίγο έξω από τον οικισμό. Σύμφωνα με τη μυθολογία στα νερά τους λούζονταν οι Νύμφες, νεαρά κορίτσια με θεϊκή καταγωγή που ζούσαν σε περιοχές με πολλά νερά. Από το μύθο αυτό πήρε και το χωριό το όνομά του. Η μεγάλη κεντρική πλατεία στις Νυμφές είναι και αυτή πνιγμένη στο πράσινο, ενώ στους γραφικούς δρόμους του χωριού θα δείτε παραδοσιακά κερκυραϊκά σπίτια. Λίγο έξω από τον οικισμό σε μια πλαγιά με πανύψηλα δέντρα θα βρείτε το Ασκηταριό, ένα από τα πιο παλιά χριστιανικά μνημεία όλης της Κέρκυρας, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα. Στην σπηλιά του σύμφωνα με την παράδοση ασκήτευσε ο Ηπειρώτης Αρτέμιος Παΐσιος.   Στον ίδιο χώρο θα δείτε ένα ερειπωμένο μεγάλο κτίριο το οποίο στα προπολεμικά χρόνια στέγαζε την Γεωργική Σχολή της Κέρκυρας. Στα υπόγεια του υπάρχουν υπολείμματα παλιού ελαιοτριβείου, που φαίνεται ότι εξυπηρετούσε όχι μόνο τις ανάγκες της μονής αλλά και όλης της περιοχής.Ένα ιδιαίτερο λαογραφικό έθιμο τελείται κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυροφάγου στις Νυμφές. Πρόκειται για τον «Χορό των Παπάδων» στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο αρχαιότερος παπάς σέρνει έναν αργό χορό, ακολουθούμενος από άλλους ιερείς και λαϊκούς. Τραγουδά πρώτος τον κάθε στίχο του άσματος, τον οποίο επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.Στην Νυμφές μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού που παράγει το γνωστό κουμ κουάτ. Στις εγκαταστάσεις του μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την παρασκευή του γλυκού και του λικέρ και φυσικά να δοκιμάσετε και να αγοράσετε το παραδοσιακό αυτό προϊόν.
Συντεταγμένες GPS: 39.75579,19.78319    39°45’20”N 19°46’59”E

Οι Ξανθάτες είναι ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του νησιού, χτισμένο σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, κοντά στα χωριά Νυμφές , Άγιοι Δούλοι και Επισκοπή. Οι Ξανθάτες απέχουν περίπου 7,5 χιλιόμετρα από την τουριστική Αχαράβη και από τις υπέροχες χρυσαφένιες παραλίες των βόρειων ακτών του νησιού.
Συντεταγμένες GPS: 39.75548,19.76656    39°45’19”N 19°45’59”E

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό κοντά στην Αχαράβη, χτισμένο στους βόρειους πρόποδες του Παντοκράτορα. Λίγοι κάτοικοι έχουν απομείνει στο χωριό αυτό, τα σπίτια των οποίων είναι «πνιγμένα» στο πράσινο και όσα κατοικούνται διαθέτουν περιποιημένες ολάνθιστες αυλές. Από τον Άγιο Παντελεήμονα ο δρόμος οδηγεί στο πανέμορφο ορεινό χωριό της Επίσκεψης.  Στις 27 Ιουλίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό, που συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλη την περιοχή.
Συντεταγμένες GPS: 39.77764,19.8263    39°46’39”N 19°49’34”E

Το Πελεκητό βρίσκεται κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα  στο βορειοανατολική τμήμα του νησιού πολύ κοντά στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και την πανέμορφη παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα το βρείτε λίγο πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Κασσιόπη  με την Αχαράβη, δύο από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα του βορείου συγκροτήματος. Στο Πελεκητό υπάρχουν μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικές ταβέρνες για όσους επιθυμούν ήσυχες, μακριά από την τουριστική πολυκοσμία, διακοπές.
Συντεταγμένες GPS: 39.8018,19.87059    39°48’6”N 19°52’14”E

Η Περίθεια βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα στο βουνό του Παντοκράτορα, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Κασσιόπη. Κτίστηκε από κατοίκους του παλιού χωριού, του επονομαζόμενου Παλιά Περίθεια, το οποίο αν και εγκαταλειμμένο σήμερα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο και πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο βόρειο συγκρότημα του νησιού.  Η σύγχρονη Περίθεια, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη. Αξίζει όμως να την επισκεφτείτε σε μια εξόρμηση στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, δίχως να παραλείψετε να δοκιμάσετε τις νοστιμιές της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας, στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής.
Συντεταγμένες GPS: 39.80363,19.8709    39°48’13”N 19°52’15”E

Το Περούλι πάνω από τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται, με λίγα σπίτια που είναι χτισμένα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Το Περούλι δεν παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη, είναι όμως από τα πολύ όμορφα μέρη που θα ανακαλύψετε αν περιηγηθείτε προς τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, όπου βρίσκονται και άλλα μικρά και ήσυχα παραδοσιακά χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου.
Συντεταγμένες GPS: 39.80094,19.86365    39°48’3”N 19°51’49”E

Η Πετάλεια είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό πάνω στο βουνό του Παντοκράτορα. Είναι χτισμένη σ’ ένα πέταλο του ορεινού όγκου, γεγονός που της χάρισε και το όνομά της. Η Πετάλεια ήταν τους προηγούμενους αιώνες μητροπολιτικό κέντρο και οι κάτοικοί της ήταν οι πρώτοι οικιστές των παραθαλάσσιων περιοχών, όπως της Αχαράβης, σήμερα όμως μένουν εκεί λίγοι κάτοικοι.Η Πετάλεια έχει έντονο παραδοσιακό Κερκυραϊκό χρώμα, με πέτρινα σπίτια και το χαρακτηριστικό άσπρο κεραμίδι του νησιού. Επάνω στο δρόμο, στην είσοδο του χωριού σας υποδέχεται το μικρό καφενείο – μαγαζάκι και λίγο πιο πέρα η πλατεία του χωριού περιτριγυρισμένη από τα παραδοσιακά σπίτια. Στον οικισμό θα δείτε και το παλιό δημοτικό σχολείο που λειτούργησε από το 1911 μέχρι το 1991, όπως και ένα πέτρινο ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους.Η Πετάλεια βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και στη Μονή Παντοκράτορα, σε υψόμετρο 917 μέτρων, απ΄ όπου η θέα σε όλο το νησί είναι πανοραμική
Συντεταγμένες GPS: 39.75014,19.84046    39°45’0”N 19°50’25”E

Το μικρό χωριό Πίθος πάνω από την παραλία του Αλμυρού  στην Αχαράβη,  στην ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό με λίγους κατοίκους, χωρίς κάποια τουριστική ανάπτυξη, βρίσκεται όμως σε ένα υπέροχη φυσικό περιβάλλον στο οποίο αξίζει να περιηγηθείτε για να θαυμάσετε την φυσική ομορφιά του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα με τα διάσπαρτα χωριουδάκια και τους φιλόξενους κατοίκους.
Συντεταγμένες GPS: 39.80115,19.85611    39°48’4”N 19°51’21”E

Στον Πλάτωνα κοντά στις Νυμφές, στο βόρειο τμήμα του νησιού, βρίσκεται το 80% της καλλιέργειας του κουμ κουάτ, του ιδιαίτερου αυτού εσπεριδοειδούς που παράγει η Κέρκυρα, ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Ο Πλάτωνας είναι χτισμένος στην εύφορη κοιλάδα, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Από τον Πλάτωνα αξίζει να επισκεφτείτε το γειτονικό χωριό Νυμφές με τα πολλά τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες, αλλά και να περπατήσετε μέσα στη φύση, σε διαμορφωμένα μονοπάτια μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Αν πάλι προτιμάτε παραλίες και έντονη διασκέδαση, το τουριστικό θέρετρο της Ρόδας απέχει μόνο λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Πλάτωνα, αν κατευθυνθείτε προς το βορρά.
Συντεταγμένες GPS: 39.76765,19.77296    39°46’3”N 19°46’22”E

Ο οικισμός Ριλιάτικα με τους λιγοστούς κατοίκους ειναι χτισμένος σε υψόμετρο 140 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το χωριό αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά ορεινών, παραδοσιακών  χωριών που οδηγούν στην καρδιά του βουνού, για όσους αγαπούν την φύση και την ηρεμία.
Συντεταγμένες GPS: 39.79136,19.84597    39°47’28”N 19°50’45”E

Η Ρόδα ενα από τα πιο οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού είναι χτισμένη κατά μήκος της ομώνυμης μεγάλης παραλίας στις βόρειες ακτές της Κέρκυρας. Η Ρόδα αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών αφού πέρα από την θάλασσα, ενδείκνυται και για εξορμήσεις στην ενδοχώρα, όπου μπορεί να βρει πολλά μικρά και μεγάλα παραδοσιακά χωριά, όπως οι Καρουσάδες και οι Νυμφές. Η Ρόδα έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και διαθέτει κάθε είδους υποδομή για τους επισκέπτες: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες και σίγουρα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά και μπαράκια. Η Ρόδα, άλλωστε φημίζεται για τις ατέλειωτες ώρες διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει. Η οργανωμένη παραλία της Ρόδας παρέχει στους λουόμενους όλες τις ανέσεις και τη δυνατότητα να επιδοθούν σε στα θαλάσσια σπορ. Διαθέτει καταγάλανα νερά και  απέραντη χρυσή αμμουδιά για να απολαύσετε το μπάνιο σας σε ένα μαγευτικό σκηνικό. Η Ρόδα βρίσκεται ανάμεσα στην Αχαράβη  και το Σιδάρι, επίσης μεγάλα τουριστικά και εμπορικά κέντρα, όπου υπάρχουν πλήθος καταστημάτων και υπηρεσιών (φαρμακεία, αστυνομία κ.λ.π). Η Ρόδα απέχει από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 40 χιλιόμετρα.Στην Ρόδα έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μεταξύ άλλων, ένας ναός του 5ου αιώνα π.Χ., ένα αρχαίο νεκροταφείο και το περίφημο, χρυσό άγαλμα του Πάρι. Τα ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.78863,19.78831    39°47’19”N 19°47’17”E

Ο Στρινύλας είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Κέρκυρα, χτισμένος στα 650 μέτρα,  λίγο πριν από την κορυφή του Παντοκράτορα.  Ο Στρινύλας είναι ένα γραφικό χωριό που φημίζεται για το κρασί, με το ξεχωριστό άρωμα του, αλλά και για τις ταβέρνες του στη μικρή σκιερή πλατεία του που προσφέρουν πεντανόστιμα παραδοσιακά κερκυραϊκά φαγητά, κυνήγια αλλά και ψητά.Ο Στρινύλας ξεχωρίζει για την αρμονική σύνθεση των παλιών σπιτιών του με την πέτρα, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Οι πέτρες αυτές στην τοπική διάλεκτο λέγονται στρινάρια, μια λέξη που προέρχεται από την αρχαία λέξη «στρίνις» που σημαίνει σκληρός και πιθανότητα σε αυτές τις πέτρες οφείλεται η ονομασία του χωριού. Ο Στρινύλας βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και στη Μονή Παντοκράτορα, η οποία έχει ανακαινιστεί και προσφέρει εκτός των άλλων υπέροχη πανοραμική θέα σε όλο το νησί και τα αλβανικά παράλια.Στον Στρινύλα γίνεται ένα από τα πιο ωραία πανηγύρια του νησιού στις 5-6 Αυγούστου στην εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρας.  Από 1η έως 5 Αυγούστου γίνεται επίσης προσκύνημα στο μοναστήρι του Παντοκράτορα για το οποίο έρχεται κόσμος από όλο το νησί.
Συντεταγμένες GPS: 39.74404,19.83779    39°44’38”N 19°50’16”E

Η Στρογγυλή Θιναλίου είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριό στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας κοντά στην τουριστική Αχαράβη. Συνορεύει με τα χωριά Βραχλερή και Ψαχνιά, στα οποία επίσης ζουν λίγοι κάτοικοι. Η Στρογγυλή Θιναλίου δεν θα πρέπει να συγχέεται με το χωριό της Στρογγυλής στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο και πιο ανεπτυγμένο.
Συντεταγμένες GPS: 39.78568,19.83761    39°47’8”N 19°50’15”E

Το χωριό Σφακερά ειναι λίγο νοτιότερα από την τουριστική Ρόδα και προς την ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτους δρόμους, στο οποίο θα απολαύσετε την αυθεντική ζωή στην ύπαιθρο, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών θέρετρων της περιοχής. Η παραλία της Ρόδας απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τα Σφακερά.
Συντεταγμένες GPS: 39.77774,19.78716    39°46’39”N 19°47’13”E

Το Τριμόδι είναι ένας μικρός ορεινός συνοικισμός πάνω στον δρόμο που οδηγεί από την Αχαράβη στην κορυφή του Παντοκράτορα. Τα ελάχιστα σπίτια στο Τριμόδι βρίσκονται «σκραφαλωμένα» μέσα στην καταπράσινη πλαγιά και την οργιώδη βλάστηση της περιοχής. Από το Τριμόδι μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά στο βουνό, το γειτονικό Λαύκι, την Πετάλεια και το Στρινύλα και να απολαύσετε στη διαδρομή μια υπέροχη θέα οδηγώντας προς την υψηλότερη κορυφή του νησιού.
Συντεταγμένες GPS: 39.77136,19.83774    39°46’16”N 19°50’15”E

Τα Ψαχνιά είναι ένας μικρός οικισμός κοντά στην Αχαράβη στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άγιος Μαρτίνος και το γραφικό Λαύκι πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του υψηλότερου βουνού του νησιού, τον Παντοκράτορα.
Συντεταγμένες GPS: 39.78432,19.84755    39°47’3”N 19°50’51”E

 

Χωριά ΔΕ Εσπερίων

Η δημοτική ενότητα Εσπερίων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού. Τα γραφικά χωριά Άγιοι Δούλοι, Αγραφοί, Βελονάδες, Καρουσάδες και πολλά άλλα, μαγεύουν τον επισκέπτη με τα παλιά αρχοντικά τους, τις παμπάλαιες εκκλησίες τους και τα γραφικά σοκάκια τους. Πνιγμένα μέσα στο πράσινο ή γαντζωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, τα χωριά στην περιοχή των Εσπερίων διασώζουν ακόμα και σήμερα την αυθεντική φυσιογνωμία της Κερκυραϊκής υπαίθρου, αλλά και την πλούσια ιστορία της.
Οι παραλίες στην περιοχή των Εσπερίων, είναι μοναδικές. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε ότι εδώ θα βρείτε την περίφημη παραλία Canal D’ Amour  και τον Λογγά στο χωριό Περουλάδες διπλα απο το Σιδαρι..
Η περιοχή αυτή αποτελεί και τον κυριότερο συγκοινωνιακό κόμβο με τα Διαπόντια νησιά, καθώς από το λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου Αυλιώτων  ξεκινούν τα πλοία προς τα πανέμορφα και γραφικά αυτά νησάκια, που οριοθετούν την Ελλάδα στα δυτικά και τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε.

Το χωριό Αγραφοί είναι από τα πιο γραφικά χωριά της βόρειας Κέρκυρας. Παλιά καλοδιατηρημένα, χρωματιστά κτίρια βρίσκονται δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου συνθέτοντας ένα πανέμορφο παραδοσιακό σκηνικό. Οι Αγραφοί έχουν ιστορία που ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Το όνομά του το χωριό το οφείλει στους «άγραφους», που ήταν χωρικοί ελεύθεροι από φορολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Κεντρική εκκλησία στους Αγραφούς είναι η Παναγία η Οδηγήτρια, εκκλησία με επίσης μακρά ιστορία που ανάγεται στον 13ο αιώνα. Στο προαύλιο του ναού εντυπωσιάζει η μνημειακή κεντρική είσοδος με την περίτεχνη διακόσμηση και με τις τοιχογραφίες των αγίων Πέτρου και Παύλου δεξιά και αριστερά. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 22 και 23 Αυγούστου το πανηγύρι της εκκλησίας με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου Αγραφιτών με τις παραδοσιακές κερκυραϊκές στολές και πλήθος κόσμου. Οι Αγραφοί απέχουν από την πόλη της Κέρκυρας  περίπου 31 χιλιόμετρα. Συνορεύουν με τους Αντιπερνούς, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται το κεντρικό χωριό της περιοχής οι Καρουσάδες.
Συντεταγμένες GPS: 39.76659,19.74286    39°45’59”N 19°44’34”E

Οι Αντιπερνοί είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που το «αγκαλιάζει» πυκνή βλάστηση και βρίσκεται δίπλα στο χωριό Καρουσάδες. Οι Αντιπερνοί λέγεται ότι διατηρούν το όνομά τους από την μυθολογία, καθώς ο Όμηρος αναφέρεται σε αυτό το χωριό με το όνομα Αντιπερναία που σημαίνει «Περνώ απέναντι», δηλαδή απέναντι από το φρούριο της πόλης των Φαιάκων, που λέγεται ότι βρισκόταν στο λόφο των σημερινών Αγραφών. Πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο χωριό, το οποίο όμως απέχει μερικά λεπτά από τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της βόρειας ακτής του νησιού, το Σιδάρι και τη Ρόδα.
Συντεταγμένες GPS: 39.77509,19.74237    39°46’30”N 19°44’32”E

Ο Αρίλλας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, φημισμένος για την χρυσή παραλία του με τα ρηχά νερά. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα πλαισιωμένος από λόφους με ελαιώνες που καταλήγουν σε απότομες πλαγιές από άργιλο. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Στα αριστερά βρίσκεται η βραχονησίδα της Γραβιάς, δίπλα της οι νησίδες Βαρκούλες και ακόμα πιο δεξιά η βραχονησίδα Διάπολο και στο βάθος το Μαθράκι. Το ηλιοβασίλεμα πίσω από αυτά τα νησάκια είναι από τα ομορφότερα που έχετε δει ποτέ.Ο Αρίλλας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα. Στην περιοχή παρόλα αυτά επικρατεί μια ηρεμία. Στο χωριό αναπτύσσονται όλο και περισσότερες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως περπάτημα, ποδήλατο και διαλογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Αρίλλα λειτουργούν τρία μεγάλα κέντρα διαλογισμού με επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. Στον Αρίλλα βρίσκεται επίσης το εργοστάσιο  της Κερκυραϊκής Μπύρας που παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη φρέσκιας μπύρας και έχει γίνει πολύ δημοφιλής όχι μόνο στους Κερκυραίους αλλά και στο εξωτερικό.Στον Αρίλλα υπάρχει ένας πολύ δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος που διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη, εκθετήριο λαογραφικών αντικειμένων και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Διοργανώνει μεταξύ άλλων ετήσιο φεστιβάλ για το σύλλογο «το χαμόγελο του παιδιού», το «Αντάμωμα» κάθε πρώτο Σάββατο του Αυγούστου, μια συνεύρεση των μόνιμων κατοίκων με τους Aριλλιώτες της διασποράς και τέλος τον Σεπτέμβριο, τις «Ημέρες κρασιού» όπου φτιάχνεται κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο και συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα.Η ονομασία Αρίλλας πιθανόν είναι Ρωμαϊκής πρωτοχριστιανικής εποχής και προέρχεται από το δέντρο Αρία, ένα είδος δρυός που ευδοκιμούσε στην περιοχή και από το οποίο κατασκεύαζαν πλοία. Κατά μια άλλη εκδοχή η περιοχή ονομάστηκε έτσι από κάποιο Ρωμαίο στρατηγό Αρίλλα που στρατοπέδευσε στην περιοχή.
Συντεταγμένες GPS: 39.74398,19.65287    39°44’38”N 19°39’10”E

Η Αστρακερή είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, 39 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Η περιοχή κατά την Ενετοκρατία ήταν άντρο πειρατών, σήμερα όμως είναι μια ήσυχη περιοχή με μια μικρή παραλία που προτιμάται κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά.  Στην Αστρακερή δεν υπάρχει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, ο οικισμός αυτός όμως βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλα τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας, το Σιδάρι στα ανατολικά και τη Ρόδα προς τα δυτικά. Εκεί μπορείτε να βρείτε πλήθος ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, εστιατορίων, μπαρ και κάθε είδους καταστήματα για την διαμονή σας στην περιοχή.Η Αστρακερή ονομάστηκε έτσι από το λουλούδι – θάμνος που ευδοκιμεί στην περιοχή, τους αστράκες. Σύμφωνα με το μύθο το λουλούδι αυτό πήρε το όνομα του από την θεά Αστερέα που δάκρυζε επειδή δεν έβλεπε καθόλου άστρα όταν κοίταζε κάτω στη γη.Πάνω στην παραλία της Αστρακερής υπάρχει  ένας αρκετά μακρύς μώλος, που είναι ιδανικός για περίπατο πάνω από τη θάλασσα.
Συντεταγμένες GPS: 39.79333,19.75802    39°47’35”N 19°45’28”E

Το χωριό Αυλιώτες είναι χτισμένο πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Στεφάνου και την υπέροχη παραλία του. Στις δύο κορυφές του λόφου βρίσκονται οι εκκλησίες του χωριού. Από τη μία οι Άγιοι Ταξιάρχες και από την άλλη η Παναγία η οδηγήτρια. Από τις κορυφές αυτές μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα προς την Αλβανία, αλλά και τα τρία Διαπόντια νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι.Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού των Αυλιωτών.  Στα πανηγύρια του χωριού θα δείτε χορευτές με παραδοσιακές στολές και θα απολαύσετε κερκυραϊκά τραγούδια. Στο χωριό υπάρχει επίσης χορωδία και φιλαρμονική, ενώ λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις κατά τη περίοδο καρναβαλιού που συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας.Οι περίπου 800 κάτοικοι των Αυλιωτών ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι αγρότες και αλιείς. Οι Αυλιώτες απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας.
Συντεταγμένες GPS: 39.77724,19.66241    39°46’38”N 19°39’44”E

Το Βαλανείο χτισμένο στην ενδοχώρα της Κερκυραϊκής υπαίθρου, είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, με μεγάλη ιστορία που ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα. Η ονομασία του χωριού πιθανότατα προέρχεται από την λέξη Βαλάνειο που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για τα λουτρά, καθώς υπάρχει η άποψη ότι τα χρόνια εκείνα υπήρχε ένα Ρωμαϊκό Λουτρό στις όχθες της Μαυρόλιμνης, μιας μικρής σήμερα λίμνης που βρίσκεται ανάμεσα στο Βαλανειό και τους Κυπριανάδες. Υπάρχει και μια δεύτερη άποψη σχετικά με την ονομασία που λέει ότι ίσως να προέρχεται από την βελανιδιά, αφού πριν φυτευτούν ελιές και δημιουργηθεί ο γνωστός Κερκυραϊκός ελαιώνας, η περιοχή ήταν γεμάτη βελανιδιές.Το Βαλανείο φημίζεται για τη μουσική του παράδοση. Στο χωριό ζουν 350 άνθρωποι και λέγεται ότι και οι 350 ασχολούνται με τη μουσική. Η χορωδία του Βαλανειού μετρά αιώνες και η φήμη της ξεπερνά τα όρια της Κέρκυρας.  Το «Κόρο», όπως λέγεται η χορωδία  τραγουδά παραδοσιακή και εκκλησιαστική μουσική, όπως και «αρέκια», αυτοσχέδια τραγούδια, κάτι ανάλογο με τις Κρητικές μαντινάδες. Η κυριότερη συναυλία της χορωδίας γίνεται τις μέρες του δεκαπενταύγουστου στη Βρύση του χωριού σε ένα θεατράκι με ξύλινες κερκίδες. Το Βαλανειό απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη Ρόδα, στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Συντεταγμένες GPS:     39.73361,19.75615    39°44’0”N 19°45’22”E

Οι Βελονάδες είναι ένα πεδινό χωριό κοντά στις παραλίες της βόρειας Κέρκυρας. Εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση και περιλαμβάνει τους οικισμούς Λιβάδι, Κουναβάδες και Ψαθύλα. Οι Βελονάδες είναι παλιό χωριό, καθώς αναφέρεται σε γραπτές πηγές του 1472. Η ονομασία του προήλθε πιθανότατα από το επώνυμο Βελόνης. Το επώνυμο αυτό με τη σειρά του υποδήλωνε κάποιον που δούλευε με βελόνες στα βυζαντινά χρόνια.Οι Βελονάδες διαθέτουν κάποια πολύ εντυπωσιακά παλιά αρχοντικά σπίτια που διατηρούνται, άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα δυστυχώς ερειπωμένα, όπως το αρχοντικό του Μακρή και το αρχοντικό της Μάριενας, της συζύγου δηλαδή κάποιου Μάριου.Οι Βελονάδες παρουσιάζουν μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα με έναν πολύ ενεργό πολιτιστικό σύλλογο. Διαθέτει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με παλιά εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης, δανειστική βιβλιοθήκη, ωδείο και χορευτική ομάδα.  Οι κάτοικοι των Βελονάδων ασχολούνται σήμερα με τουριστικά επαγγέλματα στα κοντινά θέρετρα Σιδάρι και Αχαράβη. Στους Βελονάδες θα βρείτε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια, αν θέλετε να περάσετε ήρεμες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών περιοχών.Στον οικισμό Λιβάδι των Βελονάδων θα δείτε και ένα παλιό ελαιουργείο του 1900 το οποίο οι σημερινοί ιδιοκτήτες κρατούν ατόφιο, με όλα τα εργαλεία εκείνης της εποχής και τα μεγάλα πέτρινα λιθάρια που χρησιμοποιούσαν για τη σύνθλιψη του καρπού της ελιάς.
Συντεταγμένες GPS: 39.75128,19.7148    39°45’4”N 19°42’53”E

Οι Γαρνάδες είναι ένα μικρό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στις υπέροχες παραλίες του Αρίλλα και του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών. Οι Γαρνάδες είναι χτισμένοι σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων και έχουν περίπου 50 κατοίκους.
Συντεταγμένες GPS: 39.76531,19.66271    39°45’55”N 19°39’45”E

Οι Γουσάδες είναι ένας πεδινός οικισμός κοντά στο Σιδάρι στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας. Έχει περίπου 185 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τουριστικά επαγγέλματα. Πολύ κοντά στους Γουσάδες βρίσκεται το περίφημο Canal d’Amour, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπήσετε αλλά και η παραλία Λογγά στα δυτικά, κοντά στο γραφικό χωριό των Περουλάδων.
Συντεταγμένες GPS: 39.77832,19.70211    39°46’41”N 19°42’7”E

Tο χωριό Άγιοι Δούλοι είναι ένα παραδοσιακό μικρό χωριό της κερκυραϊκής υπαίθρου με βενετσιάνικα σπίτια και γραφικά σοκάκια. Το χωριό ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη βυζαντινή περίοδο οι κάτοικοί του ήταν δούλοι που καλλιεργούσαν τις εκτάσεις της εκκλησίας και ονομάζονταν αγιοδουλίτες.Σήμερα στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα. Είναι το αρχοντικό της οικογένειας Λάσκαρη που κτίστηκε από ντόπιους μάστορες υπό την καθοδήγηση του Ιταλού αρχιτέκτονα Ερρίκου Σορεσίνι. Στους Άγιους Δούλους μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης την Μονή Αγίου Δημητρίου, που είναι κατασκευασμένη κατά την παραδοσιακή Κερκυραϊκή ναοδομία. Στον δρόμο που οδηγεί στις Νυμφές, θα συναντήσετε και το Ησυχαστήριο Παντοκράτορα Καμαρέλας, γυναικείο μοναστήρι, που πήρε το όνομά του από την γειτονική πηγή «Καμαρέλα».Οι Άγιοι Δούλοι που βρίσκονται στην ενδοχώρα, μακριά από τουριστικές περιοχές προσφέρουν εικόνες ηρεμίας και γαλήνης στον επισκέπτη και αξίζει μια περιήγηση στις παραδοσιακές γειτονίες και στα καντούνια (σοκάκια) αυτού του χωριού. Η κοντινότερη παραλία στους Άγιους Δούλους είναι αυτή της Ρόδας, στις βόρειες ακτές του νησιού, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων. Άλλες κοντινές παραλίες είναι στο Σιδάρι  και την Αχαράβη, που είναι μεγάλα τουριστικά θέρετρα.
Συντεταγμένες GPS: 39.74754,19.75622    39°44’51”N 19°45’22”E

Ο Άγιος Ιωάννης Εσπερίων είναι παραθαλάσσιος οικισμός ακριβώς δίπλα στο τουριστικό Σιδάρι  χτισμένος πάνω από την μεγάλη οργανωμένη παραλία του κοσμοπολίτικου θερέτρου. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στον εθνικό δρόμο που συνδέει τη Ρόδα με το Σιδάρι και εκεί θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, βενζινάδικα και τουριστικά καταστήματα. Από τη δυτική πλευρά του Αγίου Ιωάννη Εσπερίων διέρχεται και ο Τυφλός ποταμός λίγα μόλις μέτρα πριν καταλήξει στην θάλασσα.
Συντεταγμένες GPS: 39.78631,19.72284    39°47’10”N 19°43’22”E

Το Καβαλλούρι βρίσκεται Νοτιοανατολικά των Καρουσάδων, πήρε το όνομά του από τον ευγενή Καβαλούριο, ο οποίος ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή κατά την Ενετοκρατία. Στο Καβαλλούρι υπάρχουν πολλά παλιά σπίτια και αρχοντικά, αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η πέτρινη αγροικία που ανήκε στην οικογένεια Χαλικιόπουλου και χτίστηκε το 1540. Το σπίτι αυτό αγόρασε ο Κερκυραίος ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος ζωγράφος της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ. Το σπίτι αυτό έκτοτε είναι γνωστό με το όνομα Αρχοντικό ή Αγροικία Γιαλλινά. Το Καβαλλούρι απέχει 3 χιλιόμετρα από την παραλία Αστρακερής και μόλις 5 χιλιόμετρα από την μεγάλη παραλία της Ρόδας.
Συντεταγμένες GPS: 39.77645,19.75443    39°46’35”N 19°45’15”E

Οι Καρουσάδες ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και την πανέμορφη τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένοι. Οι Καρουσάδες πήραν το όνομά τους από πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί από την πόλη Καρούσα του Πόντου. Τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Πόλης, εγκαταστάθηκε εδώ και η οικογένεια Θεοτόκη, το αρχοντικό της οποίας, που χτίστηκε στα 1500, διατηρείται μέχρι σήμερα και αποτελεί το στολίδι του χωριού. Αν περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του θα ανακαλύψετε και άλλα αρχοντικά, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα λιγότερο.
Στους Καρουσάδες έχει ιδρυθεί από το 1980 Φιλαμρμονική, στην οποία διδάσκονται πάρα πολλοί μαθητές του χωριού δωρεάν πνευστά και κρουστά όργανα, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής παράδοσης στους νέους. Οι Καρουσάδες απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από το τουριστικό και κοσμοπολίτικο  Σιδάρι, με την παραλία του και το φημισμένο Canal d’amour, αν όμως θέλετε πιο ήρεμες στιγμές μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της Αστρακερής, που είναι μία από τις λίγες «παρθένες» παραλίες του νησιού, καθαρή και πνιγμένη στο πράσινο.
Συντεταγμένες GPS: 39.78118,19.74521    39°46’52”N 19°44’42”E

Οι Κουκνικάδες είναι ένας μικρός οικισμός στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, χτισμένος πάνω στον επαρχιακό δρόμο, κοντά στους Περουλάδες και τους Αυλιώτες. Οι Κουκνικάδες βρίσκονται πολύ κοντά στις πανέμορφες παραλίες Λογγά και Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών. 
Συντεταγμένες GPS: 39.77391,19.6771    39°46’26”N 19°40’37”E

Οι Μαγουλάδες είναι ένα μεγάλο χωριό στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού που εκτείνονται από το Σιδάρι μέχρι την παραλία του Αρίλλα. Είναι ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία που αναφέρεται ήδη στον Όμηρο με το όνομα Μάγουλα που σημαίνει λόφος. Τους Μαγουλάδες επισκέφθηκε και ο Πλάτωνας το 405 μ.Χ. όταν συμμετείχε στις γιορτές των Ληναίων προς τιμήν του Θεού Διονύσου, που γίνονταν στο χωριό Νυμφές.Η ιστορία των Μαγουλάδων αποτυπώνεται στις πολλές αρχοντικές κατοικίες στο χωριό, αλλά και στο πλήθος των εκκλησιών και μοναστηριών που διαθέτει. Μία από αυτές είναι η Παναγία Μαγουλάδων, ή Παναγία Υψηλής που είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες Μονές της Κέρκυρας, καθώς χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αιώνα. Η Μονή, αυτή λόγω της σημασίας και της σπουδαιότητας του αρχιτεκτονικού της συνόλου και των κειμηλίων που φυλάσσει, έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Επίσης ο κεντρικός ναός των Μαγουλάδων, οι Άγιοι Θεόδωροι που ξεκίνησαν να χτίζονται το 1920, είναι από τους πιο επιβλητικούς ναούς της Κερκυραϊκής υπαίθρου.Στους Μαγουλάδες ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001, ένα από τα σπίτια του συλλόγου «Το Χαμόγελο του παιδιού», σε ένα κτίσμα του 1730 που παραχωρήθηκε από την εκκλησία και που βρίσκεται μέσα σε ένα υπέροχο κτήμα μέσα στον ελαιώνα.
Συντεταγμένες GPS: 39.75664,19.67778    39°45’23”N 19°40’40”E

Οι Περουλάδες είναι ένα πανέμορφο χωριό με έντονη βενετσιάνικη σφραγίδα στα κτίρια και την αρχιτεκτονική του και έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο και στα γραφικά σοκάκια αρκεί για να θαυμάσετε τα αρχοντικά με τα οικόσημα και τις ψηλές μάντρες που περικλείουν τις αυλές τους. Ανάμεσα σε αυτά θα διακρίνετε και τα απομεινάρια του σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, που έζησε εδώ για λίγο διάστημα.Οι Περουλάδες γνώρισαν μεγάλη ακμή ήδη από τον Μεσαίωνα, ενώ το όνομά τους προέρχεται πιθανότατα από το επώνυμο Περούλης, όπως συνηθίζεται με πολλά από τα χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου, να παίρνουν το όνομά τους από τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά.Οι Περουλάδες δεν έχουν αναπτύξει τουριστικές υποδομές, έχουν όμως να υπερηφανεύονται για τις μοναδικές παραλίες τους.  Ο Λογγάς είναι η «κεντρική» παραλία των Περουλάδων. Πανύψηλα αργιλώδη βράχια στέκουν πάνω από μια λεπτή λωρίδα άμμου και στη συνέχεια το μάτι χάνετε στο απέραντο γαλάζιο. Μην παραλείψετε να αλείψετε το πρόσωπό και το σώμα σας με άργιλο από τα βράχια, για μια φυσική περιποίηση ομορφιάς. Ακόμα βορειότερα θα συναντήσετε την παραλία του Δράστη, με φυσικές πέτρινες «ξαπλώστρες» και σαφώς λιγότερο κόσμο, λόγω του ότι είναι προσβάσιμη μέσω χωματόδρομου
Συντεταγμένες GPS: 39.78641,19.67193    39°47’11”N 19°40’18”E

Ο Άγιος Στέφανος Αυλιωτών είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που έχει αναπτυχθεί πάνω από μια υπέροχη αμμώδη παραλία. Πρόκειται για ένα παλιό ψαροχώρι, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ήπια τουριστική ανάπτυξη με μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γκαρσονιέρες. Από το λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου, φεύγουν τα πλοία για τα διαπόντια νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τον οικισμό. Τα δρομολόγια τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινά και τακτικά.Στο Άγιο Στέφανο Αυλιωτών  θα βρείτε μερικά μίνι μάρκετ και τουριστικά καταστήματα. Τα ταβερνάκια και τα καφέ βρίσκονται πάνω στην παραλία. Ο Άγιος Στέφανος Αυλιωτών είναι το ιδανικό μέρος για όποιον αποζητά ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. Δεν απέχει πολύ, άλλωστε από τα κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, όπως το Σιδάρι και την Αχαράβη, που είναι και εμπορικά κέντρα. Αν περιπλανηθείτε στην ενδοχώρα θα συναντήσετε και μερικά παραδοσιακά χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου χτισμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση.Ο Άγιος Στέφανος Αυλιωτών απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και συνδέεται με αυτήν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ  που έχουν καθημερινά δρομολόγια.
Συντεταγμένες GPS: 39.75332,19.64593    39°45’11”N 19°38’45”E

Το Μέγα Υδρί είναι ένας μικρός οικισμός με λίγες εξοχικές κατοικίες πολύ κοντά στο τουριστικό Σιδάρι, τους γραφικούς Περουλάδες  και τους Αυλιώτες της βορειοδυτικής Κέρκυρας. Από το Μέγα Υδρί μπορείτε να οδηγηθείτε στις μαγευτικές παραλίες Λογγάς  και Δράστης  με τους μοναδικούς λευκούς ιζηματογενείς σχηματισμούς και τα καταγάλανα νερά.
Συντεταγμένες GPS: 39.78644,19.6987    39°47’11”N 19°41’55”E

Back to top