Τα cookie μάς βοηθούν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, αποδέχεστε την από μέρους μας χρήση των cookie.

Destinations:

guide

cities & villages
northern corfu

More

action:

for all

sea, mountain, road

Nature activities,
and experiments

More

Διαφημίστε:

στo altercorfu.com

διαφημιστικο banner,
επαγγελματικός κατάλογος

Τοποθέτηση στις προτάσεις,
Δημιουργία βιντεο

More

glorious past:

history & archaeology

museums, archaeology sites

influences cultures,
heritage

More
Ναός Απόλλωνα στη Ρόδα

Ίχνη περίπτερου δωρικού Ναού του 5ου αιώνος χωρίς οπισθόδομο, αφιερωμένου στον Θεό Απόλλωνα, υπάρχουν στη Ρόδα. Ο Ναός είχε διαστάσεις 21,40 Χ 11, 65 μ. και μονόλιθους κίονες (11 στις μακριές πλευρές του και 6 στις στενές). Μέσα στο σηκό έχουν σωθεί οι βάσεις 4 βάθρων. Σε απόσταση 6,7 μ. ανατολικά υπάρχει η θεμελίωση του Βωμού του Θεού (12 Χ 2,30 μ.).

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Δέσποινα Ζερνιώτη ο ναός της Ρόδας ανασκάφηκε τα έτη 1938-1939. Σώζεται στο επίπεδο της θεμελίωσης. Ο ναός δεν είχε οπισθόδομο ενώ την περίστασή του σχημάτιζαν 11 κίονες στις μακρές και 6 στις στενές πλευρές. Οι κίονες του ναού ήταν μονολιθικοί και τμήματά τους σώζονται εντοιχισμένα σε νεώτερη γειτονική μικρή οικία. Η θεμελίωση του πτερού είναι ιδιαίτερα επιμελημένη ενώ ο τοίχος του κυρίως ναού έχει ελαφρύτερη κατασκευή. Η ανωδομή πρέπει να ήταν πλινθόκτιστη. Μέσα στο σηκό σώζονται 4 θεμέλια βάθρων, τα οποία φανερώνουν την θέση αφιερωμάτων ή λατρευτικών αντικειμένων. Σε απόσταση 6,70μ ανατολικά του ναού σώζεται ορθογώνιος βωμός διαστάσεων 12 Χ 2,30 μ . Καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ναού και αποτελείται από σειρά μεγάλων ορθογώνιων καλοπελεκημένων πωρόλιθων, που περιβάλλει πυρήνα από λιγότερο δουλεμένους. Η προς το ναό σειρά φέρει υποτομή στο κάτω μέρος. Στο μέσο του ορθογώνιου βάθρου αποκαλύφθηκε ο κυρίως βωμός, του οποίου βρέθηκαν μόνο λίγες πλάκες.
Ευρήματα από την ανασκαφή στο ναό εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Η λατρεία του Απόλλωνα έφτασε σε ακμή στην Ελλάδα τον 4ο και 5ο αιώνα π.Χ. Παντού υπήρχαν ναοί προς τιμήν του. Πέρα από θεός των προφητειών, ο Απόλλωνας ήταν επίσης θεός του Φωτός και των τεχνών, ιδίως της μουσικής. Συχνά διοργανώνονταν μουσικοί διαγωνισμοί στα ιερά του.

themecircle.net
.
Back to top