Τα cookie μάς βοηθούν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, αποδέχεστε την από μέρους μας χρήση των cookie.

Destinations:

guide

cities & villages
northern corfu

More

action:

for all

sea, mountain, road

Nature activities,
and experiments

More

Διαφημίστε:

στo altercorfu.com

διαφημιστικο banner,
επαγγελματικός κατάλογος

Τοποθέτηση στις προτάσεις,
Δημιουργία βιντεο

More

glorious past:

history & archaeology

museums, archaeology sites

influences cultures,
heritage

More
Ρωμαϊκά λουτρά Αχαράβης

Αν έχετε ενθουσιαστεί με τα μουσεία της Κέρκυρας, θα απολαύσετε ιδιαιτέρως τα Ρωμαϊκά λουτρά βρίσκονται στα όρια της Αχαράβης με τον Αγ. Στέφανο και απένταντη απο το λαογραφικό μουσειο Αχαράβης. Τα ρωμαϊκά λουτρά στην Αχαράβη ήταν πιθανότητα μέρος ενός μεγάλου Ρωμαϊκού κτηρίου, και ανακαλύφθηκαν το 1985, κατά την διάρκεια των ανασκαφών για την ανέγερση ενός σύγχρονου σπιτιού. Έχουν διασωθεί τμήματα του υποκαύστου και του καναλιού που μετέφερε το νερό στα λουτρά. Η περιοχή είναι ιδιοκτησία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και είναι ανοιχτή για το κοινό. Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Αχαράβης ανακαλύφθηκαν μόλις το 1985, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση κατοικιών. Βρίσκονται στη θέση Σκάλες Αχαράβης, απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο και σήμερα είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος που ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως τα Ρωμαϊκά Λουτρά Αχαράβης ανήκαν σε κάποια έπαυλη της εποχής, από την οποία όμως δεν έχει διασωθεί τίποτα ως σήμερα, παρά το τμήμα αυτό των λουτρών της. Ένας ορθογώνιος χώρος που απαρτίζεται από επιμέρους αίθουσες για το ζεστό νερό είναι το κύριο οικοδόμημα των Ρωμαϊκών Λουτρών Αχαράβης. Η συνέχεια των τοίχων υποδηλώνει την ύπαρξη τουλάχιστον έξι συνολικά αιθουσών, από τις οποίες οι τρεις είναι εύκολα διακριτές, όπως επίσης και οι πόρτες με τις οποίες επικοινωνούσαν. Στα Ρωμαϊκά Λουτρά Αχαράβης έχει βρεθεί ακόμα χώρος όπου μάλλον βρισκόταν λουτήρες, όπως και τμήμα του αγωγού μέσω του οποίου περνούσε ο θερμός αέρας στο χώρο. Όστρακα αγγείων, ένας ανάγλυφος λύχνος, χάλκινα νομίσματα καθώς και θραύσματα υαλοπινάκων, μαρμάρινα πλακίδια και δύο ιωνικά κιονόκρανα συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των ευρημάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, γράφει για τα Ρωμαϊκά λουτρά της Αχαράβης:
Στη θέση Σκάλες Αχαράβης, στη Βόρεια Κέρκυρα, αποκαλύφθηκε τμήμα εγκατάστασης λουτρών, που προφανώς ανήκε σε μεμονωμένη ρωμαϊκή έπαυλη. Τον πυρήνα του κτηρίου αποτελεί ένας περίπου ορθογώνιος χώρος που απαρτίζεται από επιμέρους αίθουσες για το ζεστό νερό (caldarium). Διακρίνονται με σαφήνεια τρεις συνεχόμενες αίθουσες (δωμάτια 1,2,3) από ΒΑ προς ΝΔ, που επικοινωνούν μεταξύ τους με δύο θυραία ανοίγματα, ενώ η συνέχεια των τοίχων υποδηλώνει την ύπαρξη τουλάχιστον άλλων τριών ακόμη προς ΒΔ και ΝΔ. Σε δύο αίθουσες βρέθηκαν οι στυλίσκοι του υποκαύστου. Οι στυλίσκοι είναι κτισμένοι από κυκλικές πλίνθους και ασβεστοκονίαμα και εδράζονται σε ορθογώνια πλίνθο. Στα νοτιοανατολικά τους αποκαλύφθηκαν άλλοι δύο επιμήκεις χώροι. Ίσως πρόκειται για τη θέση λουτήρων. Κάτω από τη θύρα μέσω της οποίας οι αίθουσες επικοινωνούν, αποκαλύφθηκε τμήμα αγωγού κυκλοφορίας του θερμού αέρα μεταξύ των κτηρίων. Εκεί βρέθηκαν όστρακα αγγείων ρωμαϊκής εποχής, ανάγλυφος λύχνος (3ος -4ος αι. μ.Χ.), θραύσματα ανάγλυφων σκύφων (2ος -3ος αι. μ.Χ). Επίσης, χάλκινα νομίσματα (από τον 3ο αι. π.Χ. έως και λίγα υστερορωμαικά), καθώς και θραύσματα υαλοπινάκων, μαρμάρινα πλακίδια και δύο ιωνικά κιονόκρανα. Στα βορειοανατολικά των λουτρών, αποκαλύφθηκε επίμηκες κτήριο, σε τμήμα του οποίου διασώζονται τα λείψανα δύο αποθηκευτικών πίθων. Προς Ν των λουτρών αποκαλύφθηκε τμήμα άλλου ορθογωνίου κτηρίου που διαιρείται σε δύο χώρους. Οι τοίχοι του είναι χτισμένοι με αδρά δουλεμένους ασβεστόλιθους και αργούς λίθους. Στα Δ των λουτρών αποκαλύφθηκε ένας ακόμη λιθόκτιστος αγωγός. Μεταξύ των κινητών ευρημάτων συγκαταλέγονται μαρμαροθετήματα, θραύσματα υαλοπινάκων και λίγα νομίσματα των ρωμαϊκών χρόνων (1ος -4ος αι. μ.Χ.). Συντάκτης Γεωργία Γεωργιάδου, αρχαιολόγος

themecircle.net
.
Back to top