Τα cookie μάς βοηθούν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, αποδέχεστε την από μέρους μας χρήση των cookie.

Destinations:

guide

cities & villages
northern corfu

More

action:

for all

sea, mountain, road

Nature activities,
and experiments

More

Διαφημίστε:

στo altercorfu.com

διαφημιστικο banner,
επαγγελματικός κατάλογος

Τοποθέτηση στις προτάσεις,
Δημιουργία βιντεο

More

glorious past:

history & archaeology

museums, archaeology sites

influences cultures,
heritage

More
Σπήλαιο Κληματιάς

Το σπήλαιο της Κληματιάς ή Ανθρωπογράβα, βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, λίγα μόλις μέτρα από το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στο Δήμο Θιναλίων, βόρεια του νησιού. Στο χωριό μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, ακολουθώντας τον παλιό δρόμο που οδηγεί στους Άγιους Δούλους και στον Πλάτωνα Νυμφών. Αφού αφήσει το αμάξι στην πλατεία του χωριού, μετά από μερικά μέτρα πρέπει να στρίψει αριστερά, ακολουθώντας την ένδειξη για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Λίγο μετά το τέλος του χωριού, στην πρώτη μεγάλη στροφή του δρόμου, βρίσκεται το μικρό πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο της σπηλιάς. Στη συνέχεια υπάρχει ένας κατηφορικός διάδρομος 7 μ. περίπου, στο τέλος του οποίου σχηματίζεται ένας πιο μεγάλος με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Τα τοιχώματα της σπηλιάς έχουν λευκό χρώμα και στο βάθος του θόλου υπάρχει «πηγάδι» βάθους 4 μ. που οδηγεί στο δεύτερο τμήμα και πάτωμα του σπηλαίου. Το καλοκαίρι λίγες μικρές νυχτερίδες χρησιμοποιούν το σπήλαιο ως καταφύγιο και τόπο προστασίας. Το σπήλαιο της Κληματιάς είναι το πιο ενδιαφέρον από τα μέχρι σήμερα γνωστά και προσβάσιμα.

Στην Κέρκυρα δεν υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι που να ασχολούνται ειδικά με τα σπήλαια. Ωστόσο, τα τελευταία 5 χρόνια έχει δημιουργηθεί η Εταιρεία Προστασίας Σπηλαίων και Περιβάλλοντος Κέρκυρας «Ο Πλούτωνας» και η «Ομάδα Προστασίας Οικοσυστημάτων και Φυσικού Τοπίου» του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.

Η Εφορία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας, με έγγραφο, χορήγησε άδεια στην Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδας, για την πραγματοποίηση επιφανειακής έρευνας του σπηλαίου, με σκοπό τη διερεύνηση προϋποθέσεων αξιοποίησής του. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το Σπήλαιο «Ανθρωπόγραβα» [ΑΣΜ ΕΣΕ 562], αναφέρει τα εξής:
-     Tο σπήλαιο διαθέτει μερικούς από τους ωραιότερους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκουμε στα ελληνικά σπήλαια.
-     Το σπήλαιο μπορεί να είναι επισκέψιμο μετά από μικρές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην είσοδο.
-    Η διεπιστημονική έρευνα έφερε στην επιφάνεια ανθρώπινα τεχνουργήματα - αρχαϊκή κεραμική, ένα βυζαντινό νόμισμα και δρεπάνια – τα οποία υποδηλώνουν τη χρήση του σπηλαίου από την  αρχαϊκή εποχή έως και το πρόσφατο παρελθόν.
-     Θα πρέπει άμεσα να συσταθεί Επιτροπή Διαχείρισης και Ανάδειξης του σπηλαίου και να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού (οικολογικού τουρισμού, φυσιοκρατικού, μορφωτικού και πολιτισμικού τουρισμού), αφού το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι με νερό και δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, ένα παρθένο δάσος από πουρνάρια και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, κτίσμα πιθανόν του 14ου-15ου αιώνα.
-     Επιπρόσθετα, η τοπική κοινότητα Κληματιάς (Δήμος Κέρκυρας), διαθέτει κτίριο συνολικού εμβαδού 750 τμ για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης - Εκπαίδευσης καθώς επίσης και έκθεσης παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων.

Διαβάστε για:
Την Κληματιά
Tην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Κληματιάς

.

Back to top